Kako Zaštititi Oči Na Odmoru
 

 

 

 

Došli ste na godišnji odmor. Svašta lepo može da Vam se desi,  ali ponekad može i ponešto ružno. Mi smo tu da Vam se samo lepe stvari dešavaju i ovaj tekst će Vam pomoći da lepe stvari budu još lepše.

LETNJI TURIZAM

Sunce, more, plaže, u toku sunčanih dana , pogotovu za vreme  boravaka na moru i planinama, moguća su oštećenja oka zbog prekomerenog UV zračenja. Zbog toga je neophodno u to vreme nositi sunčane naočare. Sunčane naočare su posebno važne za decu jer se smatra da njihovo očno sočivo provodi mnogo više ,,visoke energije vidljive svetlosti” (HEV) do mrežnjače nego sočivo odraslih osoba koja može biti uzrok degenerativnih promena u žutoj mrlji mrežnjače.

 
 

Postoje nekoliko nivoa zaštite naočarima, prema količini svetla koje apsorbuju: 0- nedovoljna, 1- dovoljna, 2- dobra i 3- puna UV zaštita

 
 

Boja sočiva na naočarima može biti zelena, siva, žuta ili braon,. Neobojena sočiva na naočarima se koriste za zaštitu od prašine, hemijskih agenasa i drugih nepovoljnih uticaja spoljne sredine.
Idealne sunčane naočare treba da smanje količinu vidljive svetlosti do nivoa komfora a UV zračenja u potpunosti. Stakla koja su samo zatamnjena i smanjuju količinu vidljive svetlosti do oka, a nemaju UV zaštitu, dovode do širenja zenica i još većeg prodora štetnog UV zračenja do oka. Sposobnost sočiva naočara da pruži zaštitu od UV zračenja je u vezi sa funkcijom određenih molekula koji apsorbuju UV zračenje koje su ugrađene u materijal. Ove hromofore nisu u vezi sa bojom i zatamnjenošću sočiva, tako da i nezatamnjene naočare mogu imati adekvatnu UV zaštitu. Siva boja sočiva najmanje menja percepciju prirodnih boja u okruženju, a zelena boja najviše iskrivljuje percepciju boja, te može smanjiti sposobnost prepoznavanja saobraćajnih signala.

Polarizovana sočiva naprvljena od Polaroid polarizovanog sloja, smanjuju zablještenja uzrokovana svetlosnom refleksijom od polarizovanih površina kao što je površina vode. To je posebno korisno kod ribarenja, jer omogućava da se jasnije vidi ispod površne vode.

 

Odbijajući sloj sočiva naočara omogućava odbijanje jednog dela svetla, pre nego ono prođe kroz sočivo naočara, i korisno je u toku uslova kada je u spoljnoj sredini svetlo. Ovaj sloj može biti bilo koje boje, jer nije u vezi sa bojom sočiva na naočarima..

Materijali za sočiva naočara su staklo ili plastka.  Staklo daje najbolju jasnoću i otporno je na grebanje, ali je teže od plastike i može se slomiti.  Polycarboate plastika je najlakša. CR 39 je najčeće korišćena plastika.

 
   
 

Sunčane naočare za vodu su posebno adaptirane za nošenje u turbulentnim vodama, za sportove na vodi

ZIMSKI TURIZAM

U toku boravka na snegu, pogotovo na planinama,  moguća su ozbiljna oštećenja oka, zbog prekomernog UV zračenja, ako se ne nose odgovarajuće sunčane naočare.

 
 

UV zračenje se reflektuje zavisno od površine. UV-B se reflektuje sa površine vode 3-13%, a sa snežne površine 88%. UV-A i UV-B zračenje je jače kada je sunce u zenitu.  Kada je ugao zračenja manji UV energija se ili reflektuje ili je atmosfera apsorbuje. UV zračenje je veće kada su nadmorske visine veće.

 

OČNA TRANSMISIJA UV ZRAČENJA
Velika količina zračenja koja je apsorbovana, može da dovede do oštećenja tkiva. Deo zračenja koje nije apsorbovano od površnih slojeva tkiva, prodire dublje. Rožnjača apsorbuje 100% UV-C zračenje, sočivo apsorbuje UV-B zračenje, a 1% zračenja  ( 1-2% zračenja)stižu do mrežnjače.
Učestala izloženost UV zračenju izaziva kratkotrajna ili trajna oštećenja oka.
Kratkotrajna oštećenja izazivaju učestalo treptanje, otok pojedinih tkiva oka , otežano gledanje pri jakoj svetlosti. Najčešće su to  posledica oštećenja površnog sloja rožnjače.

 

MERE ZAŠTITE I PRVE POMOĆI
Zaštita od ostalih vrsta povreda su različite. Osim zaštitnih naočara, kapa i sl., u svim životnim okolnostima neophodno se prilagoditi  da bi se navedene povrede izbegle.
U slučajevima mehaničkih povreda, oko treba isprati fiziološkim rastvorom (ili čistom vodom), staviti u oko antibiotsku mast i preko oka staviti, sterilan  zavoj. Isti tretman treba primeniti i u slučajevima termičkih povreda oka (opekotina). U slučajevima hemijskih povreda, oko treba intenzivno, često ispirati fiziološkim rastvorom ( ili čistom vodom ). Oko se ne sme ispirati nikakvin hemikalijama niti zavijati. Oko mora biti otvoreno da suzi, da suze ispiraju oko. U slučajevima infekcije oka, oko treba isprati fiziološkim rastvorom (ili čistom vodom) i staviti antibiotsku mast u oči. U svim slučajevima povreda oka, kad god je moguće, treba pažljivo ukloniti kontaktno sočivo.  I za najmanju povredu oka neophodno je  što pre  kosultovati i obaviti pregled kod oftalmologa, jer i najmanja povreda oka može biti uzrok ozbiljnih komplikacija, pa čak i gubitka vida.

 

 

 


Ime i prezime
E-mail
Telefon
Zemlja
Pošaljite izveštaj Vašeg lekara
Poruka
Turistička agencija